Voor wie: Praktijkvoorbeelden

Sinterklaas

Sinterklaas is een echt kinderfeest. Maar niet elke ouder of verzorger heeft geld om namens de goedheiligman – of kerstman – een cadeautje te kopen. Daarom geeft de actie Pepernoot cadeaubonnen uit ter waarde van 20 euro. Zo kan december ook voor de kinderen van cliënten van Jeugdzorg een echte feestmaand worden. Het Nationaal Fonds Kinderhulp en het Steunfonds Jeugdzorg Overijssel financieren de cadeaukaarten.

Vertrouwde spullen

Een tandenborstel, pyjama, knuffelbeer, een setje kleren en een schone onderbroek (of luiers). En een koffertje om al die spullen in te doen. Elk kind dat niet thuis kan slapen zou zo’n eigen koffertje moeten hebben. Vooral wanneer je als pleegkind naar een ander gezin verhuist. Zo’n koffertje met je eigen vertrouwde spullen geeft houvast in die nieuwe omgeving. Dat vindt de stichting Elk Kind een Koffer (Ekiko) en dat vindt ook het Steunfonds Jeugdzorg Overijssel. Daarom helpt het steunfonds Ekiko met een financiële bijdrage.

Leuke uitjes

De broers Tomas en Roelof wonen in een pleeggezin. Tijdens de vakantieperiode zijn ze van harte welkom in een ander gezin. In die paar weken willen ze graag gezellig op stap. Dankzij hulp van het Steunfonds Jeugdzorg Overijssel kunnen ze hun uitjes betalen. Zo wordt het ècht vakantie.

Er tussen uit

Dit gezin heeft de laatste jaren veel meegemaakt. Heel veel. Marius is autistisch, zijn zusje Emma is bezig te herstellen van een ernstige ziekte. Moeder Anneke en haar kinderen staan onder toezicht. Maar de laatste tijd is veel veranderd. Ten goede. Anneke heeft laten zien dat ze er alles aan wil doen om haar kinderen de stabiliteit te geven die het gezin zo nodig heeft. Na die periode van hard werken zouden ze er eens helemaal met zijn drieën tussenuit moeten. Ook Steunfonds Jeugdzorg Overijssel vindt dat moeder en kinderen dat hebben verdiend en wil ze verrassen met een weekendje of midweek weg.

Nieuwe inrichting

Dit gezin wil voor hun beide pleegkinderen op de zolderverdieping twee kamers inrichten. Daar is ruimte genoeg. Steunfonds Jeugdzorg Overijssel betaalt mee aan het plaatsen van een dakkapel zodat de kinderen mooie, lichte, eigen kamers krijgen. De overheid geeft hiervoor geen financiële bijdrage omdat een dergelijke uitgave niet binnen de reguliere vergoeding voor pleeggezinnen valt.

Een eigen plek

De moeder van Joao is overleden, hij heeft geen contact met zijn vader. Binnenkort verhuist hij van zijn woongroep naar het traject Woonbegeleiding Jongvolwassenen. Hij is inmiddels 16, daar kan hij er stapsgewijs aan wennen om op eigen benen te staan. Met zijn krantenwijk heeft hij geld gespaard om zijn kamer te kunnen inrichten. Maar dat is niet genoeg. Het Steunfonds Jeugdzorg Overijssel helpt. Zodat hij ook een bankje, een tafel en een stoel kan kopen. Een nieuwe eigen plek. Helemaal voor zichzelf. Hij ziet ernaar uit.

Namen in de tekst zijn gefingeerd

Een eigen kamer voor Niels

Niels heeft een tijdje onderdak gevonden bij een pleeggezin.
Hij blijft fijn in de buurt wonen, zodat hij gewoon naar zijn eigen school kan. En met zijn vriendjes kan blijven spelen. Niels is een stoere jongen van 10 jaar, die helemaal gek is van voetballen. De trouwe FC Twente-fan weet precies hoe zijn club dit seizoen heeft gescoord. Niels en zijn pleegvader hebben samen zijn nieuwe kamer ingericht. Dat kon, dankzij de financiële bijdrage van Stichting Steunfonds Jeugdzorg Overijssel. Zijn opa gaf hem een dekbedovertrek in de kleuren van FC Twente cadeau. Om zich (nog) meer thuis te voelen op zijn logeeradres.

Eindelijk rust

Marieke en haar 9-jarige dochter hebben samen al veel meegemaakt. Dankzij een urgentieverklaring wonen ze nu in een klein appartement. Met hulp van familie en vrienden verzamelde ze het nodige meubilair. Met een financiële bijdrage van Stichting Steunfonds Jeugdzorg Overijssel kon Marieke hun nieuwe woonplek ook inrichten met wat nog ontbrak: vloerbedekking, lampen en een koelkast. Een nieuw thuis, eindelijk rust!

Verborgen talent

Farim was analfabeet. Maar dat bleek pas toen hij na veel problemen als puber bij Jeugdzorg terechtkwam. Inmiddels kan hij redelijk lezen, schrijven en rekenen. Maar hij kan nog veel méér. Dat bleek tijdens een speciale training op zoek naar talenten in de Jeugdzorg (en mede mogelijk gemaakt door Stichting Steunfonds Jeugdzorg Overijssel). Nu is hij bezig zich te ontwikkelen tot een uiterst talentvolle meubelmaker. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen.

Praktische opleiding

Kevin heeft de laatste jaren veel bijgeleerd. Hij begrijpt hoe hij zich zelf beter in de hand kan houden. Heeft andere vrienden. Maar in de schoolbanken voelt hij zich niet zo thuis. Hij wil gewoon werken: prettig, overzichtelijk werk. Iets “doen”. Binnenkort doet hij examen vorkheftruckchauffeur. Een financiële bijdrage van Stichting Steunfonds Jeugdzorg Overijssel maakte dat mogelijk.

Een speciale bril

Misha heeft een ernstige oogafwijking. Alleen met een speciale bril kan zij zich buitenshuis goed redden. Dankzij een financiële bijdrage van Stichting Steunfonds Jeugdzorg Overijssel kon zij zo’n bril aanschaffen. Een enorme oppepper voor het zelfvertrouwen van de van de OTS-pupil.

Een grote-mensen-bed voor kleine Hans

De kleine Hans groeide uit zijn peuterbedje. Maar zijn moeder wist niet waar ze het geld voor een nieuw bed vandaan moest halen. Ze leeft van een bijstandsuitkering en krijgt schuldsanering. Hans zelf staat onder toezicht van Jeugdbescherming Overijssel. En de gemeente heeft geen potje om dit soort uitgaven te kunnen financieren. Het Steunfonds bood uitkomst. Nu heeft de kleine Hans een “echt” grote-mensen-bed waar hij járenlang mee vooruit kan.

Een nieuw bestaan met een Nederlands paspoort

De Afrikaanse Aminata en haar broer groeiden zonder moeder op. Samen vluchtten ze via Italië naar Nederland. Hun moeder vond haar zoon en dochter na jaren zoeken uiteindelijk terug in Italië – waar ze op dat moment rondzwierven. Aminata is haar vluchtelingenbestaan moe. Ze wil haar verleden achter zich laten en in Nederland een nieuw leven opbouwen. Een Nederlands paspoort is daarvoor een solide basis. Het Steunfonds betaalde de kosten die het aanvragen van een Nederlands paspoort nu eenmaal met zich meebrengt.

Licht in huis

Daantje en haar moeder zijn dol op elkaar. Daantjes moeder probeert haar tweejarig dochtertje zo goed mogelijk te verzorgen. Toch heeft Jeugdbescherming Overijssel een aantal serieuze zorgen over de opvoeding. De komende tijd moet het een en ander verbeteren. Anders kan Daantje misschien niet bij haar moeder blijven wonen. Daarom zijn afspraken gemaakt. En zijn voorzieningen getroffen die het makkelijker maken om moeder en dochter “met een schone lei” te laten beginnen. Een van die maatregelen is het aansluiten van de huurwoning op het energienet. Die aansluiting kwam er, met dank aan het Steunfonds. Nu is er licht in huis…

Achterstallig onderhoud

Moeder en dochter wonen in de Vrouwenopvang. Op de vlucht voor een agressief familielid dat de moeder – voor de ogen van haar kinderen – al eens eerder mishandelde. Ze kan niet meer terug naar haar oude woning en heeft daarom de huur opgezegd. Maar om het huurhuis netjes te kunnen opleveren, is achterstallig onderhoud nodig. Het steunfonds heeft die werkzaamheden betaald. Nu kunnen ze verder op zoek naar een veilig thuis.