logo

top-pic2.jpg

Artikelindex

 

Sinterklaas

Sinterklaas is een echt kinderfeest. Maar niet elke ouder of verzorger heeft geld om namens de goedheiligman – of kerstman – een cadeautje te kopen. Daarom geeft de actie Pepernoot cadeaubonnen uit ter waarde van 20 euro. Zo kan december ook voor de kinderen van cliënten van Jeugdzorg een echte feestmaand worden. Het Nationaal Fonds Kinderhulp en het Steunfonds Jeugdzorg Overijssel financieren de cadeaukaarten.

 

Vertrouwde spullen

Een tandenborstel, pyjama, knuffelbeer, een setje kleren en een schone onderbroek (of luiers). En een koffertje om al die spullen in te doen. Elk kind dat niet thuis kan slapen zou zo’n eigen koffertje moeten hebben. Vooral wanneer je als pleegkind naar een ander gezin verhuist. Zo’n koffertje met je eigen vertrouwde spullen geeft houvast in die nieuwe omgeving. Dat vindt de stichting Elk Kind een Koffer (Ekiko) en dat vindt ook het Steunfonds Jeugdzorg Overijssel. Daarom helpt het steunfonds Ekiko met een financiële bijdrage.

 

Leuke uitjes

De broers Tomas en Roelof wonen in een pleeggezin. Tijdens de vakantieperiode zijn ze van harte welkom in een ander gezin. In die paar weken willen ze graag gezellig op stap. Dankzij hulp van het Steunfonds Jeugdzorg Overijssel kunnen ze hun uitjes betalen. Zo wordt het ècht vakantie.

 

Er tussen uit

Dit gezin heeft de laatste jaren veel meegemaakt. Heel veel. Marius is autistisch, zijn zusje Emma is bezig te herstellen van een ernstige ziekte. Moeder Anneke en haar kinderen staan onder toezicht. Maar de laatste tijd is veel veranderd. Ten goede. Anneke heeft laten zien dat ze er alles aan wil doen om haar kinderen de stabiliteit te geven die het gezin zo nodig heeft. Na die periode van hard werken zouden ze er eens helemaal met zijn drieën tussenuit moeten. Ook Steunfonds Jeugdzorg Overijssel vindt dat moeder en kinderen dat hebben verdiend en wil ze verrassen met een weekendje of midweek weg.

 

Nieuwe inrichting

Dit gezin wil voor hun beide pleegkinderen op de zolderverdieping twee kamers inrichten. Daar is ruimte genoeg. Steunfonds Jeugdzorg Overijssel betaalt mee aan het plaatsen van een dakkapel zodat de kinderen mooie, lichte, eigen kamers krijgen. De overheid geeft hiervoor geen financiële bijdrage omdat een dergelijke uitgave niet binnen de reguliere vergoeding voor pleeggezinnen valt.

 

Een eigen plek

De moeder van Joao is overleden, hij heeft geen contact met zijn vader. Binnenkort verhuist hij van zijn woongroep naar het traject Woonbegeleiding Jongvolwassenen. Hij is inmiddels 16, daar kan hij er stapsgewijs aan wennen om op eigen benen te staan. Met zijn krantenwijk heeft hij geld gespaard om zijn kamer te kunnen inrichten. Maar dat is niet genoeg. Het Steunfonds Jeugdzorg Overijssel helpt. Zodat hij ook een bankje, een tafel en een stoel kan kopen. Een nieuwe eigen plek. Helemaal voor zichzelf. Hij ziet ernaar uit.

 

Namen in de tekst zijn gefingeerd